CSR Hungary Summit konferencia volt Veszprémben

423
CSR Hungary Summit'22 Veszprém
CSR Hungary Summit’22 Veszprém (Fotó: Szabó László)

A CSR Hungary különösen fontosnak tartja 2006-tól, hogy megismertesse a legújabb és a gyakorlatban leginkább használható fenntartható üzleti és intézményi eszközöket a gazdasági élet lehető legszélesebb körében.
Ösztönözni a kölcsönös, kiegyensúlyozott hálózatépítést az informális környezetben is.
Ezúttal Észak-Nyugat Magyarország gazdasági döntéshozóit Veszprémbe invitálta a CSR Hungary Summit’22 Veszprém konferenciára 2022. augusztus 31-én.

Navracsics Tibor
Ftoó: Szabó László

Az esemény fővédnöke dr. Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források elosztásáért felelős miniszter köszöntőjében kiemelte:
„Az Európa Kulturális Fővárosa projekt kiemelkedő lehetőség, amely során új együttműködések születhetnek az állami, önkormányzati és a piaci szektorok között.  Magasabb szinten jelenhet meg a profitorientált cégek társadalmi felelősségvállalása és új csoportok vehetnek részt az önkéntességben, amely elengedhetetlen egy fenntartható közösség működéséhez!”

Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezetője

Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezetője, az Első Magyar CSR Egyesület alapító-elnöke hangsúlyozta:
„A 2006-tól működő CSR Hungary (CSR a fenntartható gazdaságért) – a vállalati fenntarthatóság és felelősség vezető fóruma—Budapesten kívül az ország több pontján is szervez olyan eseményeket, melyre az adott város, település, gazdasági övezet, helyi gazdaság főbb szereplőit, érintettjeit hívja meg. Debrecen, Nyíregyháza, Szentes…

Sorra vesszük, hogy milyen helyi erőforrásokkal rendelkeznek az egyes települések, városok, gazdasági területek., melyek  a fenntartható modellek sikeres működéséhez járulhatnak hozzá.

Olyan gyakorlati megoldásokat ismerhetünk meg, melyek a magasabb életminőség elérését is szolgálják., A helyi erőforrások, önfenntartás, fenntarthatóság jegyében.

Ez alkalommal helyszínünk: Veszprém. A térség gazdasági életét meghatározó Pannon Egyetem és a Veszprém Continental fenntarthatóság új dimenzióit ismerhetjük meg. A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa projekt kiemelkedő lehetősége mellett.”

Fotó: Szabó László

„A Continental vezető technológiai vállalatként világszerte a mobilitás szakértője. A világ népességének növekedésével a mobilitás és az ipari termelés iránti igény is növekszik. A károsanyag- kibocsátás csökkentése elengedhetetlen az emberi egészség és a vállalatok folyamatos üzleti sikere szempontjából.

Cégünk jelenleg is súlycsökkentett alkatrészeken, az automatizált vezetés megoldásain, új szállítási koncepciókon, a gördülési ellenállásra optimalizált gumiabroncsokon és nem utolsósorban a járművek olyan technológiáin dolgozik, amelyek nem generálnak a meghajtáshoz kapcsolható károsanyag-kibocsátást vagy jelentősen csökkentik azokat.”- mondta el a konferencia nyitóbeszédén Dapsy Zoltán, a veszprémi Continental ügyvezető igazgatója.

Fotó: Szabó László

A karbonsemlegességi program részleteit Dunajcsik Gábor, R&D projektmenedzsment csoportvezető (Continental Veszprém) mutatta be.

Fotó: Szabó László

Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) elnöke:
A fenntarthatóság minden beruházásnak és üzemeltetésnek a kulcsa. Abban a szektorban ami közszektor csak ez alapján lehetne döntéseket hozni, hiszen itt az adófizetők a megrendelők. Természetesen vannak olyan  területek amikhez elengedhetetlen más irányú megközelítés, de azt fehéren és feketén el kell mondani és a társadalommal meg kell egyezni.

A jövő nálunk is az energetika, hulladékgazdálkodás, vízközművek, erdők, területek rendezése és kezelése lesz. Számos jó példa van arra, hogy hogyan kell ezt csinálni. Ide kell a társadalmi megegyezés, mert azok a gazdasági társaságok akik ilyen tevékenységet végeznek azok nem éppen nyereségtermelő cégek. Legfőképpen nem is nevezném őket gazdasági társaságnak hanem intézménynek. Kiadásokra van ráhatásuk a bevételekre sokkal kevesebb. Ez nagy kihívás tulajdonosi és üzemeltetői szempontból. Fontos a cél, az innováció és a hatékonyság. Minden ember életét minőségben befolyásolják ezen gazdasági társaságok. Ezért mindenki  őket figyeli, nekik pedig a legjobbnak kell lenniük. Állami vagy önkormányzati tulajdon az teljesen mindegy, mert minden esetben csak az azt végző emberen múlik minden.”

Fotó: Szabó László

Zugschwert Szabolcs projektkoordinációs vezető (EKF Kht.) hívta fel a figyelmet a következő év Európa Kulturális Fővárosa programjára:
„ Az Európa Kulturális Fővárosa program – röviden EKF – az Európai Unió kultúrpolitikájának legjelentősebb produktuma 1985 óta. Az EU országaiban ez egy 13 évenként adódó lehetőség, amikor egy város vagy egy régió az európai figyelem középpontjába kerül. Egy rendkívüli lehetőség értékteremtésre, innovációra, szemléletváltásra, közösségépítésre, vagy akár pozitív imázsépítésre. Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban a történelmi, kulturális örökségre alapozva – vagyis a múltból és a hagyományból építkezve – szeretnénk egy fenntartható jövőt építeni.

Ugyanakkor az EKF lehetőséget ad arra, hogy szembe nézzünk a várost érintő kihívásokkal, és azokra a kultúra eszközeivel találjunk megoldást. Veszprémben az egyik legfontosabb kihívás – vagyis egy megoldandó probléma – a történelmi belváros elnéptelenedése volt.

Az Utcakép Fejlesztési Program olyan egységek létrejöttét támogatja, amelyek hozzájárulnak a veszprémi belváros miliőjének javulásához és azt élettel töltik meg. Ezért a történelmi belváros területén évek óta üresen álló, vagy nem megfelelően kihasznált üzlethelyiségek átalakulnak: olyan üzletek nyílnak, amelyek nagyon fontosak egy kulturális főváros nyüzsgő életében. Viszont eddig hiányoztak a város palettájáról. Az új boltok vendéglátóhelyek abban is segítik Veszprémet, hogy európai szintű kulturális-turisztikai célpont legyen.”

Folytatjuk!