A körkörös gazdaság felé: Lexmark módon

613

Európa körkörös gazdasági csomagja euró milliárdokat pumpál az erőforrás-hatékonyság és a hulladékmenedzsment fejlesztésébe, és új célszámokat tűz ki az újrafeldolgozás területén. Azaz egy terméket másként tervezünk, gyártunk, és használunk fel. Ideális helyzetben, ha minden termék tervezése esetében az újrafelhasználást tartanánk szem előtt, akkor nem lenne hulladék. Hisz vagy újra felhasználható, vagy biológiailag lebomló anyagok állnának rendelkezésre. Mindez az európai gazdaságnak 600 milliárd eurót spórolhat meg. Egyre több, terméket forgalmazó cég követi a gyakorlatban is a körkörös gazdaság mezsgyéjét. A Lexmark ITH Kft. is az elsők között lépett erre a fenntarthatóbb útra. Csucska Péter, a Lexmark ITH Kft. ügyvezető igazgatója az okokat, a motivációkat és a folyamatot mutatta be.

CSR Hungary:
Rendszerint a külföldi érdekeltségű cégek esetében a központ határoz meg üzleti stratégiát, és CSR politikát is. Holott CSR szempontból is különböző kultúrával rendelkező régiók (Észak-Amerika, Japán és Dél-Korea, India és Kína, Európa) saját társadalmi, történeti hagyományokkal rendelkeznek. Mennyire járhatja saját útját az ismert és népszerű márka, a Lexmark Magyarországon?

Csucska Péter, a Lexmark ITH Kft. ügyvezető igazgatója
Csucska Péter, a Lexmark ITH Kft. ügyvezető igazgatója

Csucska Péter:
Nálunk fordítva történt a folyamat. Saját dolgozóink igényelték azt, hogy a Lexmark üzleti kultúrájának szerves részévé váljon a vállalati felelősség és fenntarthatóság. Alulról jövő kezdeményezésként fordultunk a központunkhoz, hogy szeretnénk környezeti és társadalmi programokat indítani. Itt a magyar képviselet keretein belül. Először filantrópia alapokon, majd rendszerszintű tudatosabb, szervezettebb szinten megvalósítva elképzeléseinket. Ahogy növekedett a budapesti központ, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy nem elég a corporate elvekre hivatkozni, igenis szükség van saját csr stratégia kidolgozására. A Lexmark központi menedzsmentje javaslatainkat, önálló kezdeményezéseinket elfogadja, sőt támogatja.

CSR H.:
Európa ma a lineáris gazdaságból a körkörös gazdaság felé törekszik. Hogyan tud ehhez a most előtérbe került koncepcióhoz kapcsolódni a vállalatuk?

Cs. P.:
Mi elébe szeretnénk menni a kívánalmaknak. Már érzékelhető, hogy a körkörös gazdaság megvalósítása minél szigorúbb feltételeket fog maga után vonni. A Lexmark a green washing helyett a zöldebb, fenntarthatóbb folyamatok élére kíván állni. Az elsők között szeretnénk helyet foglalni. Eggyel radikálisabbnak, eggyel zöldebbnek lenni a saját iparágunkban.
A jövő trendjét látva, termékeink, szolgáltatásaink egész életciklusát átvizsgáltuk és elemeztük. Megoldásainkat erre alapozva alakítottuk ki. Például a nyersanyagfüggőségre (és kevesebb CO2-kibocsátás) előnyös megoldás az újrahasznosítás kialakítása. Ezt szolgálja a Lexmark készülék begyűjtési programja vagy a toner patronok újrahasznosítása. Utóbbinak 1/3-át lehet újrakezelni. Műanyagot nem égetünk! Ausztrál példa, hogy az újrahasznosításkor az anyagok aszfaltba keverése növeli az aszfalt rugalmasságát. De ez már a jövő technológiája. Ez mind versenyelőnyt jelent számunkra.

CSR H.:
Kíméld környezeted! Légy zöldebb! És nyomtass kevesebbet! Az e-mail levelek végén gyakran olvassuk ezt, vagy a hasonló tartalmú lábjegyzetet. Nem rontja ez a Lexmark üzletét?

Cs. P.:
Van egy kutatásunk arra vonatkozólag, hogy a termékeink, szolgáltatásaink életciklusában mely elem a legszennyezőbb a környezetre. S ki hinné, hogy nem a szállítás, és nem más elem, hanem a papír az, ami CO2-kibocsátás tekintetében is a legszennyezőbb.
Cégünk évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet a termékek fenntarthatóságára. Az ún. MPS (Managed Print Services) szolgáltatást Magyarországon is több nagyvállalat vette igénybe. Hisz egyre fontosabbá vált az, hogy fenntarthatóbb üzleti eljárásokat kövessenek ebben a papír által dominált világban. A kevesebb nyomtatás és a hatékonyabb infrastruktúra hozzájárul a fenntarthatósági és a vállalati társadalmi törekvésekhez. Az ügyfelek akár 40%-os megtakarítást is elérhetnek, ha követik a Lexmark vállalati MPS-stratégia megközelítését.
Számunkra ez a szolgáltatás piaci előnyt és nem hátrányt jelent.

CSR H.:
Milyen csr fókusz területeket jelöltek ki a stratégia alapján?

Cs. P.:
A CSR-kezdeményezéseket egy 15 főből álló önkéntes csapat szervezi. 3 fókusztémánk a társadalmi érzékenység, az egészség és biztonság, valamint a környezet. Ebben legfőbb partnereink a United Way és az AmCham. Csak néhány kezdeményezést emelnék ki. Elsők között a ?Látogasd meg a munkahelyünket!? és a Nyelvi Nagykövet Programunkat. Minél több diákot, középiskolást biztatunk arra, hogy jöjjenek és nézzék meg az irodánkat és a munkahelyünket. Ismerkedjenek meg a munkahelyi követelményekkel és igényekkel.
Másrészt pedig Nyelvi Nagykövet Programunk arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyelvtudás fejlesztése (az angol nyelv mellett még egy nyelv ismerete) hihetetlen versenyelőnyt biztosít a jelenlegi munkaerőpiacon.
A Women & Work csoport pedig azért különleges, mert segít a nemek közötti egyenlőség megvalósításában. Nem titkolt szándéka a csoportnak ? a nemek közötti különbséget megértve ?, hogy a férfiak és a nők közelebb kerülhessenek a kiegyensúlyozott életvitelhez, nyugodtabb munkakörülményekhez.
A budapesti vállalat a Lexmark csoporton belül elsőként írta alá 2015. október 15-én a Sokszínűségi Egyezményt, amely az Európai Unió munkahelyi diszkriminációellenes, esélyegyenlőséget támogató irányelveit rögzíti és népszerűsíti a foglalkoztatók körében.
Az Önkéntesség programjaink pedig érdekes módon a céghez való lojalitást erősítették meg dolgozóinkban. Korábban volt olyan alkalmazottunk, aki éppen az ilyen típusú tevékenységet hiányolva átment a non profit szférába. Ma már természetes, hogy minden évben önkéntes napot tartunk és a felső vezetés 1 szabad nappal jutalmazza a közös önkéntes programokban résztvevőket, akik családtagjaikat is elhozzák ezekre az önkéntes napokra.

P.s.
A Lexmark ITH Kft. elnyerte a Magyar Üzleti Felelősség 2015 Díját (CSR Hungary Díj) Fenntartható nagyvállalat kategóriában.

CSR iránytű- építs sikeres CSR rendszert!
Hogyan lehet az akadémiai tudásra alapozva
az elméleti teóriákat a gyakorlatban alkalmazni?
Kurzus+ 1 ajándékkönyv+ 1 CSR önértékelési teszt
További részletek és jelentkezés itt!

csr_hungary_hirlevel-2-468x120