Mi az ENSZ 2023-as vízügyi konferenciája?

424
Vízügyi konferencia-ENSZ
Vízügyi konferencia-ENSZ

2023. március 22-24-én New Yorkban kerül sor az ENSZ vízügyi konferenciájára, amelynek közös házigazdája Hollandia és Tádzsikisztán.
A Meteorológiai Világszervezet adatai szerint körülbelül 3,6 milliárd ember küzd azért, hogy évente legalább egy hónapig elegendő vízhez jusson.

ENSZ: Globális vízrendszerünk válságban van. Annak ellenére, hogy a biztonságos víz és a higiénia emberi jog, emberek milliárdjai nem férnek hozzá ezekhez az élethez nélkülözhetetlen eszközökhöz.

Az ENSZ e havi 2023-as vízügyi konferenciája – csaknem 50 év után először – vízválasztó pillanat lehet az ENSZ 6. Fenntartható Fejlődési Célja szempontjából: a fenntartható vízgazdálkodás és a higiénia biztosítása mindenki számára.

Ezek azok a kritikus alapok, amelyeken a 17 Fenntartható Fejlődési Cél (SDG) közül sok múlik. Különösen az egészségügy, az élelmezés, a nemek közötti egyenlőség, az oktatás, a megélhetés, az ipar, az éghajlat és a környezet.

Amióta 1977-ben Argentínában tartották az első ENSZ Vízügyi Konferenciát, a Föld lakossága megkétszereződött, elérte a 8 milliárd főt, és a víz iránti kereslet rohamosan nő. 
Az ENSZ 2023-as vízügyi konferenciája, ahogy az ENSZ mondja, egy generáció legfontosabb vízügyi eseménye.

Hivatalosan „Az ENSZ Konferenciája a „Víz a Fenntartható Fejlődésért Nemzetközi Cselekvési Évtized” (2018-2028) célkitűzései megvalósításának középtávú átfogó felülvizsgálatáról szóló konferencia A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a globális vízválságra. és döntenek a nemzetközileg elfogadott vízzel kapcsolatos célok elérése érdekében tett intézkedésekről.

A holland és a tádzsikisztáni kormány a közös házigazdája ezen eseménynek. Március 22-24-én New Yorkban kerül megrendezésre.

Mi a vízügyi konferencia 5 fő témája?

A konferenciának öt témája van, amelyek támogatják az SDG 6 Global Acceleration Framework-et:

1. Víz az egészségért: Hozzáférés a „WASH-hoz” (globális vízügy, higiénia), beleértve a biztonságos ivóvízhez és a higiéniához való emberi jogokat

2. Víz a fenntartható fejlődésért: A víz megbecsülése, a víz-energia-élelmiszer kapcsolat és a fenntartható gazdasági és városfejlesztés.

3. Víz az éghajlatért, az ellenálló képességért és a környezetért: A tenger forrása, a biológiai sokféleség, az éghajlat, az ellenálló képesség és a katasztrófakockázat csökkentése.

4. Víz az együttműködésért: Határokon átnyúló és nemzetközi vízügyi együttműködés, ágazatközi együttműködés és vízügyi együttműködés a 2030-ig szóló menetrendben.

5. Water Action Decade: A Cselekvési Évtized céljainak megvalósításának felgyorsítása, többek között az ENSZ-főtitkár cselekvési tervén keresztül.

A világ népességének növekedése – az ENSZ előrejelzése szerint 2030-ra eléri a 8,5 milliárd főt – a gazdasági fejlődéssel és a változó fogyasztási szokásokkal párosulva azt jelenti, hogy a vízkészleteink iránti igény sokkal nagyobb, mint 50 évvel ezelőtt.

Ha folytatjuk ennek a létfontosságú erőforrásnak a túlzott kimerítését, helytelen kezelését, a víz egyre szűkösebb mértékben áll rendelkezésünkre. Egyre szennyezettebb és soha nem látott mértékben és mértékben vitatott. És ahogy a globális felmelegedés továbbra is érvényesül, a korábban megszokott hétköznapi időjárás a múlt lesz.
Súlyosbítja a vízválságunkat, hogy egyes régiók jobban érintettek, mint mások. A szél- és csapadékviszonyok szélsőségesebbé váltak, és nehezebb előre jelezni. Ez befolyásolja a vízellátást és elérést.

A Meteorológiai Világszervezet becslése szerint 3,6 milliárd ember küzd azért, hogy évente legalább egy hónapra elegendő vízhez jusson , és előrejelzése szerint 2050-re 5 milliárd ember – az emberiség több mint fele – hasonló helyzetbe kerül majd.

De ez nem csak arról szól, hogy eleget kell inni, mosni vagy öntözni a növényeket. Egyre több szélsőséges időjárási eseménynek leszünk részesei.

Az árvizek, hurrikánok és más vízzel kapcsolatos események életeket követelnek, és tönkreteszik az otthonokat, a megélhetést és az infrastruktúrát. Az UN-Water, amely koordinálja az ENSZ-ügynökségek erőfeszítéseit ebben a kérdésben, azt állítja, hogy 2001 és 2018 között az összes természeti katasztrófa csaknem háromnegyede vízhez köthető.

Újra kell gondolni megközelítésünket a víz legjobb elosztására és értékelésére vonatkozólag!Hogyan oszthatjuk meg a globális felmelegedés által súlyosbított aszályok és árvizek megelőzésének vagy mérséklésének költségeit?

Világos gondolkodásra van szükségünk arról, hogyan javítható a vízellátás irányítása annak érdekében, hogy mindenki hozzáférjen az iváshoz és mosakodáshoz szükséges vízhez. Hogyan biztosíthatjuk, hogy az elosztási szabályozásunk hatékony, tisztességes, igazságos és demokratikus felügyelettel rendelkezzen? Hogyan oszthatjuk meg a katasztrófák megelőzésének költségeit?

E konferenciának ütemtervet kell nyújtania az országok, ágazatok és vízgyűjtők számára, hogy felgyorsítsa az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak teljesítését.