A fenntarthatóság területén dolgozó öt startupot támogat a Toyota

314
A Toyota startup cégeket támogat
A Toyota startup cégeket támogat

A Toyota az elérhető mobilitás és a fenntarthatóság területén dolgozó 5 startupot támogat. Kilenc döntősből öt nyertes vállalkozás került kiválasztásra a Toyota második Startup Accelerator programjában amelyek a ’Mobilitás mindenkinek’ és a ’Fenntarthatóság’ területén rukkoltak elő innovatív megoldásokkal.

Az elmúlt hónapokban neves és sikeres vállalkozók és a Toyota vezető beosztású szakembereinek sora osztott meg értékes tapasztalatokat a programban résztvevő startupok képviselőivel. Ezzel is támogatva őket az előrelépésben. A most kiválasztott öt nyertes startup pedig anyagi és további egyéb támogatást is kap a Toyotától, hogy 2022 júniusára kidolgozzanak egy kézzel fogható koncepciót.

Mi a Toyota Startup Accelerator program?

A Toyota Startup Accelerator programjának 2021 júliusában indult második kiadása tükrözi a vállalat ’Beyond Zero’ koncepcióját.
Lényege, hogy a környezettudatos japán autógyártó a széndioxid-kibocsátás csökkentésén túl is elősegítse a befogadóbb, fenntarthatóbb társadalmak felépítését szerte a világon.

A jelenleg futó program középpontjában az inkluzív mobilitás, a karbonsemlegesség, a körkörös gazdaság és az életciklus-lábnyom felmérése állnak.

A 42 európai ország több mint 140 jelentkezője közül kiválasztott 9 legjobb startup vehetett részt egy továbbképzésen.  Ez a továbbképzés volt az intenzív tanulás első lépése, amelynek célja, hogy segítse a startupokat üzleti projektjeik csiszolgatásában.

A Toyota partnerével, az ISDI-vel (Digital Business School) közösen gyakorlatias, interaktív és lebilincselő programokkal segítette elő ezt a célt különböző területeken. Beleértve az agilis terméktervezést, a vállalatokkal való együttműködést, a tehetségkutatást, a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos ismereteket, a nemzetközivé válással kapcsolatos stratégiákat és még sok mást. Vállalkozók, magas szintű vezetők és a Toyota szakembereinek sora lépett kapcsolatba a résztvevőkkel, és osztották meg tudásukat és meglátásaikat. 

A startupok alapítói és vezetői nagyra értékelték a továbbképzéseket:

„A startup kerekasztal beszélgetésen résztvevő tapasztalt vállalkozók kiváló, őszinte magyarázattal szolgáltak a startupokkal kapcsolatos gyakori problémákról és kihívásokról.” – meséli Jaume Puig, a Biel Glasses vezérigazgatója és társalapítója.                                                   

„A tehetségkutatással foglalkozó előadás inspiráló volt. A tisztelet, az integritás, a kiválóság és a kommunikáció fontos értékek egy vezető számára. Ha példát mutat, produktív, virágzó vállalkozást hozhat létre boldog, lojális alkalmazottakkal.”  – teszi hozzá Roger Preston, a TRESOIL vezérigazgatója.                                                                                           

„A startup kerekasztal beszélgetés különösen releváns és szemléletes volt. A vállalkozók nyíltan megosztották tapasztalataikat, beleértve a kudarcokat és a zsákutcákat.” – avat be Florian Turk, a Microwave Solutions GmbH társalapítója.                                                              

„Nagyon hasznos és motiváló volt a sikeres startupokat a saját szemünkkel látni. Különösen tetszett, amikor arról esett szó, hogy mit csináltak volna másképp.” – árulja el Belén Moreno, a HySiLabs értékesítési és marketing koordinátora.                                              

Annak érdekében, hogy rátaláljanak azokra az együttműködési lehetőségekre, amelyek segítségével a legnagyobb értéket teremthetik közösen a startupok és a Toyota számára egyaránt.

A japán autógyártó szakértői betekintést adtak a Toyota európai működésébe. Például a terméktervezésbe, a Toyota gyártási rendszerébe és a K+F fejlesztési folyamatokba.

Több kör után 5 nyertes startupot választottak ki, akik továbbléphettek az utolsó, 6 hónapos fejlesztési fázisba. Ezek a startup vállalkozások anyagi támogatást kapnak, és projektjeiket kézzel fogható koncepcióvá kell fejleszteniük. Ezt üzleti mentorok és a Toyota szakembereinek útmutatása mellett tehetik majd meg. Az 5 mostani nyertes a 2022. júniusi bemutatónapon leplezi majd le kézzelfogható koncepcióját. A Toyota ezután akár további együttműködési lehetőségeket is felkínálhat a versenyzőknek.

Az öt győztes startup

Revolve Wheel: A német startup megalkotta a világ első aktív kerekesszékét, amelynek méretei megfelelnek egy szabványos kézipoggyásznak.

HySiLabs: a francia startup innovatív megoldást fejlesztett ki a hidrogén szállításának megkönnyítésére, köszönhetően a HydroSil névre keresztelt folyadékhordozónak.

PurCity: a dán startup célja a levegő minőségének javítása azáltal, hogy az épületeket óriási széndioxid-kiválasztó létesítményekké alakítja.

CargaTuCoche: a spanyol startup olyan lakossági elektromos autó töltési platformot talált ki, amely lehetővé teszi a töltőpontok megosztását másokkal.

Microwave Solutions: a svájci startup felgyorsítja a széngazdaság körforgását a műanyagok, gumik és széntartalmú tárgyak kritikus és fejlett anyagokká, például grafénné történő újrahasznosításával.

A további négy döntős startup

Sideways: a spanyol startup önvezető járműflottákat készít belső terekbe, hogy ezzel radikálisan hatékonyabbá tegye a beltéri közlekedést.

Biel Glasses:  a spanyol startup olyan okosszemüveget fejleszt, amely javítja a látássérült emberek mozgásképességét az akadályok, a felszín változásainak és a közlekedési lámpák működésének felismerésével és jelzésével.

Breeze Technologies: a német startup technológiai vezető a levegőminőség-érzékelők, illetve az ezekkel kapcsolatos adatok és elemzések terén. Megoldásuk az internet tudását és a mesterséges intelligenciát kihasználva segíti a városokat és a vállalkozásokat a levegő tisztítását célzó hatékonyabb akciótervek és élhetőbb környezet kialakításában.

Tresoil: a román startup célja, hogy a műanyaghulladékot hidrogénné alakítsa, és ezzel támogassa a növekvő hidrogéngazdaságot Európában.