A környezeti kockázatok 2026-ig 120 milliárd dolláros láncreakciót okozhatnak a vállalatoknak

569
környezeti kockázatok kezelése
környezeti kockázatok kezelése

A CDP által közzétett kutatási eredmények szigorúan figyelmeztetik a környezeti kockázatok pénzügyi hatásaira is a vállalatokat, a fogyasztókat. Felhívják a figyelmet a környezeti kockázatok jobb kezelésének szükségességére a termékellátási láncokban.

CDP által ma közzétett kutatás szerint – amely a világ vezető környezeti nyilvánosságra hozatali platformja mögött álló globális nonprofit szervezet – a vállalatok 2026-ig 120 milliárd USD költséggel szembesülnek az ellátási láncuk környezeti kockázataiból adódóan.

Átláthatósággal az átalakulás felé

Több mint 8000 szállítóvállalat adatait elemzik, amelyek vállalati ügyfeleiknek CDP-n keresztül adtak tájékoztatást 2020-ban.

A legnagyobb potenciális költségnövekedést rejtő jelentő ágazatok

a feldolgozóipar(64 milliárd USD),

az élelmiszer, az ital és a mezőgazdaság(17 milliárd USD)

és az áramtermelés (11 milliárd USD).

Mivel a legtöbb vállalat az ellátási láncban szűk haszonkulccsal dolgozik, így a megnövekedett költségek várhatóan domináns hatással hárulnak át a beszállítóktól a vevőkig, majd a fogyasztókig.

“120 milliárd dollár tét esetén a környezeti kockázatok kezelése az ellátási lánc elkötelezettségével elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalatok versenyképesek és ellenállóak legyenek a változó piacon” – mondja Sonya Bhonsle , a CDP globális értéklánc- vezetője. 

„Azok a vezető vállalatok, amelyek kezelik ezeket a kockázatokat, részesülhetnek az alacsonyabb költségekből és a jobb hírnévből. Ez ma nagyobb versenyelőnyt biztosít számukra és segít ellenállóbbá válni a holnap gazdasága szempontjából. Eközben a lemaradt vállalatok azt kockáztatják, hogy lemaradnak. ”

Környezeti kockázatok kezelése- költségnövekedés

A költségnövekedést okozó környezeti kockázatok az éghajlatváltozásból, az erdőirtásból és a vízzel kapcsolatos hatásokból fakadnak. Ideértve a fizikai hatásokat is. Például a ciklonok és áradások fokozott súlyosságát és gyakoriságát, valamint a megnövekedett nyersanyagköltségeket; valamint a szabályozási és piaci változásokat.
Mivel a világ kezelni kezdi a környezeti válságokat, például a szén-dioxid-árképzést és a termékinnovációra fordított megnövekedett kiadásokat. A változó vásárlói igények miatt.

A vállalati vásárlókra is hatással lehet ez a fenyegető költségnövekedés. Ennek a kockázatnak a kezelése érdekében a vásárlók egyre inkább átláthatóságot és intézkedéseket követelnek beszállítóiktól. Az ellátási láncaik környezeti hatásainak kezelése érdekében. 
Több mint 150 fő vásárló, több mint 4,3 billió USD vásárlási költséggel. Például az AlphabetBank of AmericaBraskemCoca-ColaColgate PalmoliveDellElectroluxFordGoogleLEGOL’OréalMastercardStanley Black & DeckerToyota és Walmart

A CDP ellátási lánc tagjaiként több ezer, fontos beszállítójukat kérik, hogy évente tegyék közzé környezeti adataikat a CDP-n keresztül. Ezeket az adatokat felhasználják a beszerzési döntéseikben és a beszállítók elkötelezettségében.

Jó hír, hogy a világjárvány ellenére 2020-ban 16 százalékkal – 7000-ről 8000-re – növekedett azoknak a beszállító cégeknek a száma, amelyek adatokat közöltek a CDP-vel. Ezek a szállítók 619 millió metrikus tonna C02e-vel csökkentették az emissziót, ami egy éven át üzemelő 159 szénerőmű kibocsátásának felel meg. Az elmúlt évben 33,7 milliárd USD megtakarítást jelentett.

Ellátási lánc dekarbonizációja pénzügyi előnyökkel

Tehát ilyen nyilvánvaló pénzügyi előnyök mellett miért nem történik meg az ellátási lánc dekarbonizációja szélesebb körben? Amint azt a Világgazdasági Fórum múlt hónapban közzétett jelentése magyarázza, számos tényező még mindig akadályozza a vállalatokat abban, hogy az ellátási láncaikban hatékonyan csökkentsék a kibocsátásokat. Ideértve az átláthatóság hiányát is ezen kibocsátások vonatkozásában. A szállítói szintű átláthatóság megteremtésének mechanizmusai még mindig kiforratlanok; A CDP jelentése szerint a beszállítók csupán 37 százaléka vonja be saját beszállítóit a kibocsátás csökkentésére.

De a nagyvállalatok által elfogadott, tudományosan megalapozott célok drasztikus növekedése megköveteli tőlük, hogy tudatában legyenek és jelentősen csökkentsék az ellátási lánc ( 3. hatókör ) kibocsátásaikat. Ez elengedhetetlenné teszi az átláthatóságot a beszállítóik részéről is.

A CDP jelentés további megállapításait itt olvashatja el