A fenntartható kereskedelem támogatása a világ legszegényebb országaiban

411
fenntarthato-kereskedelem
A fenntartható kereskedelem támogatása a világ legszegényebb országaiban

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kereskedelmi támogatási kezdeményezésének célja a fejlődő országok fenntartható módon történő összekapcsolása a globális kereskedelmi rendszerrel. 
A világ legszegényebb országai számára hatékony eszköz lehet az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez.

2019. július 3-5-án, a WTO-ban a “Gazdasági diverzifikáció és felhatalmazás támogatása” témakörben kerül sor a kétévente megrendezésre kerülő Kereskedelmi Globális Felülvizsgálatra . 

A kereskedelemhez nyújtott támogatás mintegy 30% -ot (vagyis évi 40 milliárd dollárt) jelent a fejlődő országok hivatalos fejlesztési támogatásának. 

Bár előrehaladás történt, a 47 legkevésbé fejlett ország közül 35-nek még mindig meg kell felelnie az LDC-státusz megszerzéséhez szükséges küszöbértékeknek.
Ezek három nemzeti kritériumon alapulnak:
az egy főre jutó jövedelem, az emberi eszközök indexe és a gazdasági sebezhetőségi index.

A legkevésbé fejlett országok részesedése a világkereskedelemben 1% alatt van.
Ennek több mint fele három ország – Angola, Banglades és Mianmar – között oszlik meg.
Ráadásul ezekből az országokból származó export az alacsony hozzáadott értékű termékek szűk csoportjába koncentrálódik.
60% -uk elsődleges termékeket tartalmaz. Például a mezőgazdaságból, a halászatból és a bányászatból. származnak
A diverzifikáció hiánya növelheti a külső sokkok sérülékenységét és alááshatja a hosszú távú fejlesztési kilátásokat.

A fenntartható fejlődésről szóló 2030-as menetrendben meghatározott szélesebb körű elképzelés részeként a nemzetközi közösség elkötelezte magát amellett,hogy ?jelentősen növeli a fejlődő országok exportját.

Különösen a legkevésbé fejlett országok részesedésének megduplázását tűzte ki célul a globális export terén 2020-ig.

Az alábbiakban öt, átfogó kérdést kell megvizsgálni, amelyek a kereskedelemre és a legkevésbé fejlett országokra vonatkozó szakpolitikai sorozat kulcsfontosságú megállapításaiból származnak, amelyeket az Enhanced Integrated Framework az idei globális felülvizsgálat során fejlesztett ki.

1) Nemzetközi kereskedelem és befektetési együttműködés a világ szegényeinek számára

A nemzetközi együttműködés továbbra is döntő fontosságú a kiszámítható és szabályokon alapuló kereskedelmi rendszer biztosításához, amelyben a szegény országok piaci lehetőségeket szerezhetnek, munkahelyeket teremtenek és csökkentik a szegénységet. 
A nagyobb országok közötti jelenlegi ,egyre növekvő kereskedelmi feszültség bizonytalanságot okoz. Aláássa a többoldalú rendszert, és veszélyeztetheti a sebezhető gazdaságok fejlesztési kilátásait.

2) Az új gazdasági modellek mélyreható kérdéseket vetnek fel a fejl?déssel kapcsolatban

A globális értékláncok elterjedése csak egyfajta gazdasági kölcsönös függőség, amely a legkevésbé fejlett országokra ??hatással bír. A tudásalapú, immateriális javak növekvő jelentősége és a digitális gazdaság növekedése utat kínál a konvergenciának, de hatalmas kihívásokat is jelent a szegény országok és lakossága számára.

Milyen típusú stratégiákat kell követniük a szegényebb országoknak, hogy kiaknázzák az új lehet?ségeket a gyártásban vagy a szolgáltatásokban? És maximalizálják az integrációból származó potenciális nyereséget?

Hogyan lehet az adatok és a mesterséges intelligencia előnyeit egyenlő mértékben kihasználni a legkevésbé fejlett országok fejlődéséhez szükségesdigitális átalakítás igényeinek kielégítésére?

3) A készségek kifejlesztése és az oktatás egyre fontosabb a világgazdaságban való sikeres részvétel szempontjából

A legkevésbé fejlett országok kereskedelmére vonatkozó kötelezettségvállalások (2017-ben) több mint 60% -át (11,7 milliárd dollár) támogatták. Főként a gazdasági infrastruktúrát :-az utakat, kikötőket, távközlést és energiát.

A készségek fejlesztése és az oktatás szélesebb körben is hozzájárul a rugalmas gazdaságok kialakításához és annak biztosításához, hogy a hazai vállalkozások és a helyi munkaerő részesülhessen a globális gazdaságban való részvételből.

Mivel a teljes LDC-népesség várhatóan közel 40% -kal növekedne – 2015 és 2030 között-, a kereskedelemre szánt ágazatokban. Mint például a mezőgazdaságban , a készségstratégiák létfontosságúak lesznek a versenyképesség növelése és az export által vezérelt kereskedelmi politikák fejlesztése szempontjából.

4) A legkevésbé fejlett országok kereskedelmének befogadó képessége fokozható

Az oktatás segíthet az olyan akadályok leküzdésében, amelyek korlátozzák az egyéni képességeket és a lehetőségekhez való hozzáférést. Még többet lehet tenni a leginkább rászoruló közösségek támogatására.

Gyakran orvosolhatja a mély egyenlőtlenségeket, ha a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos támogatást erősítik meg. Annak érdekében, hogy hozzájáruljon a szegénységben élő nők gazdasági felemelkedéséhez. A legkevésbé fejlett országok kereskedelméhez nyújtott nemek szerinti támogatás 17% -ról 40% -ra nőtt.