Covid után: milyen 5 fő jellemzője van a munkavállalónak?

1055
Munkavállaló Covid után
Munkavállaló Covid után

A Covid után a vezetők számára kihívást jelent az, hogy újra bevonják a munkaerőt egy új környezetben, amely minden eddiginél digitalizáltabb, robotizáltabb, változatosabb és szétszórtabb. Aki lemarad, azt saját felelősségére teszi. A COVID után az üzleti vezetők új munkakörülmények között dolgoznak. A vezetőknek figyelembe kell venniük a feltörekvő munkaerő öt tulajdonságát. Ezek közé tartozik az adattudás és a mesterséges intelligenciával való kényelmes munkavégzés.

Mit kell tudniuk a vezetőknek az alkalmazottakról, amikor az elkövetkező évtizedek sikeréhez vezetnek?

Mi az 5 fő jellemzője a munkavállalónak most és a közeljövőben?

Az MIT Sloan szakértői a feltörekvő munkaerő öt vonását emelték ki és elemezték.

  1. Adatkezelésben jártasság

Az adatvezérelt vállalatok megnövekedett bevételt, jobb ügyfélszolgálatot, kategóriájában legjobb működési hatékonyságot és jobb jövedelmezőséget élveznek.

A több adatot tartalmazó világban azok a vállalatok nyernek, amelyeknél több adattudás van” – mondta Miro Kazakoff, az MIT Sloan vezető oktatója, aki az adatokkal való kommunikációról és meggyőzésről tart kurzusokat .

Ez megköveteli az adatok demokratizálását, azt az elképzelést, hogy az adatoknak minden munkavállaló kezében kell lenniük.

“Mindenki szerepet fog játszani, és felelős azért, hogy a [cégek] előremozdítsák az adatokat is tartalmazó új munkamódszereket” – mondta Barbara Wixom, az MIT Információs Rendszerkutatási Központjának vezető kutatója . “Az adatok/adatok kezelése csapatsport, és az egész szervezet a csapat.”

Vállalati szinten az adatokat szervezeti eszköznek kell tekinteni, nem pedig az adatokat létrehozó vagy gyűjtő egyes részlegek tulajdonának.’- mondta Michelle K. Lee, ’88, SM ’89, az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának korábbi igazgatója. aki az év elején az EmTech Digital konferencián beszélt.

Az adatok kihasználása együttműködést igénye.+ – mondta Cindi Howson, a ThoughtSpot elemzőplatform-szolgáltató adatstratégiai igazgatója. Néhány vállalatnak át kell szerveződnie az adatok és az elemzések köré.”- mondta Howson egy tavaly augusztusi MIT adatszimpóziumon tartott előadásában. Ez azt jelentheti, hogy az üzletembereket technikai alkalmazottakkal és kódolókkal kombinálják.

Howson szerint a legsikeresebb cégek minden üzleti egységbe beágyazzák az adatokat és az elemzéseket, bizonyos fokú központosítással.

2. Kényelmesen dolgoznak mesterséges intelligenciával, gépi tanulással és robotokkal

A legtöbb szakértő egyetért abban , hogy a mesterséges intelligencia jövője a munka jövője. A robottechnológia pedig várhatóan tovább fog bővülni. Egy becslés szerint 2030-ra a globális robotikai piac 260 milliárd dollárt ér majd el.

Nem garancia arra, hogy a növekedés jó lesz. Daron Acemoglu, az MIT közgazdásza szerint az Egyesült Államokban 1000 dolgozóra jutó minden robotra vetítve a bérek 0,42%-kal, a foglalkoztatás/népesség aránya pedig 0,2 százalékponttal csökken.

Acemoglu szerint ha nem a megfelelő típusú mesterséges intelligenciára összpontosítunk, annak „potenciálisan katasztrofális következményei lehetnek a jövedelmi egyenlőtlenségre és a társadalmi kohézióra”.

Noha aggodalomra ad okot, hogy mesterséges intelligencia váltja ki az embereket a gyárakban és raktárakban, a hozzáértő munkaadók mesterséges intelligenciát alkalmaznak ott, ahol az kiegészítheti az embereket ahelyett, hogy helyettesítené őket – például az oktatás, az egészségügy és a képzés területén.

A gyártásban a kollaboratív robotok vagy a kobotok arra készek, hogy növeljék az emberi munka hatékonyságát. Julie Shah, az MIT professzora és robotikusa szerint a kobotokkal az emberi dolgozók könnyebb feladatokat háríthatnak a robotokra, és több kétértelmű, kihívást jelentő munkára összpontosíthatnak, Ezáltal javítva a termelékenységet és a dolgozók jólétét.

A munkaadóknak minden esetben körültekintően kell alkalmazniuk az intelligens technológiákat. Szem előtt tartva, hogy súrlódás alakulhat ki a technológiában hozzáértő junior alkalmazottak és a vezető beosztású alkalmazottak között, ami felborítja a hagyományos hatalmi hierarchiákat

Ennek a kihívásnak az egyik módja egy kortárs-képzési program létrehozása. – javasolta Kate Kellogg, az MIT Sloan munka- és szervezettanulmányok professzora.

A fejlesztőkkel való együttműködés szintén kulcsfontosságú: a gépi tanulási fejlesztőknek beszélniük kell a végfelhasználókkal.

„Oda-vissza folyamatban kell részt venniük [felhasználókkal] az eszközök felépítéséhez, értékeléséhez és finomításához, hogy az eszközök hasznosak legyenek a gyakorlatban” – mondta Kellogg.

Forrás: MIT Sloan

(Folytatás következik)

CSR NEXT (vállalati fenntarthatóság és felelősség képzési program) INDUL ÚJRA
CSR Next Képzési Program CSR/vállalati fenntarthatóság és felelősség képzés az alapoktól a specifikus területekig. Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR és a fenntarthatóság legújabb szempontjairól.
CSR koordinátor (Folyamatban!) és CSR menedzser képzés indul. Ez utóbbira még tudsz jelentkezni! 2023.03.27-ig!
KATTINTS A RÉSZLETEKHEZ!