Zöld nyelv: Karbonsemleges? NetZero?

332
Éghajlatváltozás: karbonsemleges...
Éghajlatváltozás: karbonsemleges…

Mind a karbon(szén)semleges, mind pedig a netzero, nettó nulla különböző eszközökre, különböző megoldásokra utal az éghajlatváltozás okozta problémák megoldásában. Mi a különbség tehát a kettő között?

Egy szén-dioxid-semleges (karbonsemleges) szervezet kötelezettséget vállal a termelt CO2-kibocsátás értékelésére. Ez párosul a kibocsátások csökkentésének módozataival, valamint a kibocsátás máshol történő csökkentésével vagy a légkörből azonos mennyiségű CO2 eltávolításával kompenzálással. Ezt a kiegyensúlyozási gyakorlatot szén-dioxid-kiegyenlítésnek nevezik. Karbonsemlegesítési gyakorlat.

Mit foglalhat magában?
Magában foglalhatja új fák ültetését vagy a megújuló energiába való befektetést, vagy például a bioenergia szén-dioxid-leválasztását és tárolását (BECCS).

A vállalati klímavédelmi intézkedések aranystandardja:NetZero

A nettó nulla viszont azt jelenti, hogy a vállalat a teljes ellátási láncban csökkenti abszolút kibocsátását, hogy támogassa azt a célt, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzák. Ahogy a 2015-ös párizsi klímacsúcson megállapodtak.

A Science Based Targets (SBTi) kezdeményezés, amely a CDP, az Egyesült Nemzetek Globális Megállapodása, a World Resources Institute és a World Wide Fund for Nature partnersége, meghatározta a világ első Net Zero szabványát. Keretet és eszközöket biztosítva a vállalatoknak a hatékony hatékony működéshez. megvalósítani a Net Zero célt.

Míg az újabb „nettó nulla” kifejezést „a vállalati klímafellépés aranystandardjának” tekintik, természetesen nem arról van szó, hogy az egyik kifejezés jobb, mint a másik. Mindkettő különböző cselekvésekre utal, amelyek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az egész lényeges részét képezik.

Valójában mindkét kifejezés fontos szerepet játszik az éghajlati célok elérése érdekében végzett kibocsátáscsökkentési munka hierarchiájának részeként; ez a skála egyik végén kezdődik az új üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes elkerülésével, majd az esetleges fennmaradást a saját értékláncán kívüli cselekvésekkel kompenzálja a skála másik végén.

OLVASTAD MÁR?
A hidrogénnek jelentős szerepe lesz a dekarbonizációban
A 2030-ig szóló hidrogénstratégiai célok között szerepel a felhasználói igényekhez igazodó, nagyvolumenű, karbonmentes hidrogén előállítása, az ipar zöldítése kezdetben karbonszegény, később karbonsemleges hidrogén használatával, a közlekedés zöldítése a gázolaj-felhasználás fokozatos kivezetésével, a hidrogénfelhasználást támogató villamosenergia- és földgázinfrastruktúra kialakítása.