Mozogj az egészségedért!

628

Nem csak az egészségügy területén, hanem a magyar emberek egészségképén is van mit javítani. Ráadásul a magyar értékrendben a kutatások alapján is az egészség, mint érték a rangsorunk utolsó helyein kullog. Bár az utóbbi évek trendje az egészségtudatosabb életvitel felé mutat. Rendszeres mozgással és egészségesebb táplálkozással. Főként a nagyobb városokban. És főként a magasabb képzettségűek körében terjed ez a gondolkodásmód. A felelősség egy személyben a mienk! Az első lépés pedig mindig a szemléletformálással kezdődik. Élsportnál talán könnyebb a motivációkat megtalálni, mint az átlag embernek szóló tömegsport esetében.
DE lehet ez utóbbit is jól csinálni! Hogyan néz ki a sportra, testmozgásra való “szoktatás”? Ezt mutatták be Dr. Mihalik Zsuzsa és Schneider Balázs, az AYCM (All You Can Move SportPass, a Klub Rekreáció Kft.) tulajdonosai, cégvezetői.

dr. Mihalik Zsuzsa és Schneider Balázs (AYCM (All You Can Move SportPass, a Klub Rekreáció Kft. tulajdonosai, cégvezetői)
dr. Mihalik Zsuzsa és Schneider Balázs (AYCM (All You Can Move SportPass, a Klub Rekreáció Kft. tulajdonosai, cégvezetői)

CSR Hungary:
Önök a termékük által is közvetlenül tudnak elérni tömegesen embereket, s befolyásolják egészség szemléletüket. Munkavállalókat, dolgozókat nevelnek egészséges életmódra különböző formákon, kommunikációs felületeken keresztül. Miért és hogyan indult e magyar vállalkozás?

Mihalik Zsuzsa:
Családi vállalkozás a mienk. Férjemmel közösen építettük fel a céget. A sport téma inkább a férjemhez kapcsolódik, hisz ő eredeti hivatását tekintve testnevelő tanár. Jómagam a szervezéshez, az emberekkel való kommunikációban, kapcsolattartásban vagyok inkább erős. Így kiegészítjük egymást.
A vállalkozás családi jellege a mai napig érződik a munkahelyünkön. Emberléptékű munkahelyi kultúrát alakítottunk ki, ahol jó dolgozni. A pozitív, egymásra figyelő légkör még a külső szemlélőknek is feltűnik. Sőt! Emiatt többen önként is szerettek volna a céghez csatlakozni.

Schneider Balázs:
A családi jellegnél maradva: Ez az első 10 évben a vállalkozás fejlesztésében az ösztönösségre helyezte a hangsúlyt.
A szabadidő sport területén az állam feladatait vettük át. Gondoljunk bele 4 000 000 olyan munkavállaló van, akiknek munkája, szorgalma megtermeli a GDP-t. Ezt tartja az országot működésben. Nem mindegy tehát e réteg egészsége, teherbírása, stressztűrő képessége. Mi a mindennapi sport lehetőségét biztosítjuk most már 16 éve.

CSR H::
Az AYCM SportPass-szal a cégeken keresztül a dolgozókat, az alkalmazottakat célozták meg. Milyen profilú cégek, mely szektorok nyitottabbak arra, hogy akár a cafeteria rendszeren belül, vagy azon is túl ilyen értelemben is gondoskodjanak alkalmazottjaikról?

M. Zs.:
Én inkább azt mondanám, hogy trend a cégeknél, intézményeknél az emberbe befektetni, akár így is. Biztosítva a mindennapi sport lehetőségét. Nem szektor, vagy iparág specifikus. Nem függ profiltól. Tagjaink között megtalálható a 3 000 fős minisztérium (Nemzetgazdasági Minisztérium, EMMI, NAV stb.), de az ismert márkák képviselői is. A vezetők hozzáállása nyitott és pozitív, ha erről a témáról van szó. Tudatában vannak annak, hogy a munkahelyi sport támogatása többszörösen megtérül. A rendszeres testmozgás a mentális egészségre is pozitív hatással van. Növeli a szervezeti teljesítményt. És jobb a munkahelyi koncentráció is.

CSR H:
A filantróp magatartás családi indíttatású vállalkozásoknál nagyon sokszor intenzívebben jelentkezik a mindennapi üzleti működésben is. S erre az ösztönös alapra épülnek a már tudatos elemek is. Hogyan jellemezné az évek alatt kialakított CSR politikájukat?

S.B.
Első lépésben az adományozás, a szociális érzékenység, azt lehet mondani, hogy az ösztönösség szintjén működött. Példa erre a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat, a Drogambulancia támogatása, ami más életminőséget mutatott be. A következő szint, ami az alaptevékenységünkön túl mutatott, akár a kutatás, akár a különböző oktatási formák ? már ha lehet így mondani ?, a tudatosabb szintet jelentette. Ez természetesen alaptevékenységünket, márkánkat is erősítette.
Edukációt indítottunk a mozgásszegény kultúra megváltoztatására hírportáljainkon (humanpolitika.com, unlimitedmagazin.hu, aycm.hu) keresztül. Partnerei vagyunk vállalati egészségnapoknak, fittségi állapot felméréseknek, és szűréseknek. Megalapítottuk a Legegészségesebb Munkahely Díját is.
Külön gondoltunk a speciális helyzetben lévő kismamákra is és a csökkent munkaképességűek, a fogyatékkal élők sportprogramjaik szervezésére is.
Olyan programok ezek, melyek segítenek a munkavállalók, a dolgozók egészséges életmódjának a kialakításában.

P.s.:
Az AYCM (All You Can Move SportPass, a Klub Rekreáció Kft.) megnyerte a Magyar Üzleti Felelősség 2015 Díját (CSR Hungary Díj) Közös ügyek-közös felelősség kategóriában.

CSR iránytű- építs sikeres CSR rendszert!
Hogyan lehet az akadémiai tudásra alapozva
az elméleti teóriákat a gyakorlatban alkalmazni?
Kurzus+ 1 ajándékkönyv+ 1 CSR önértékelési teszt
További részletek és jelentkezés itt!