CSR nagyban – hálózatban

1168

Ha belegondolsz abba, hogy hogyan, milyen módon jelentkezik a mindennapokban a C(S)R(vállalatok (társadalmi) felelőssége, akkor talán a leginkább a szem előtt lévő gyakorlatok a kiskereskedelmi hálózatokban találhatóak. Az ilyen típusú nagy hálózatok legnagyobb előnye a méreten kívül, hogy nap mint nap közvetlenül tud kommunikálni az emberekkel. S a gyakori, folyamatos találkozóknak köszönhetően erős, érzelmi kapcsolat is kialakul a márka és a vevői között.  Ez pedig kulcseleme a CSR új értékeinek terjesztéséhez, az ehhez kapcsolódó magatartásváltozás eléréséhez. Mind ezen előnyöknek a Rossmann Magyarország is birtokában van.
A hogyanokról beszéltünk Gigler Anitával, a Rossmann Magyarország HR vezetőjével.

CSR Hungary:
A hálózat hatástöbbszöröző ereje CSR szempontjából is nagyobb erőforrást jelent.
Hogyan tudják ezt jó értelemben kihasználni a CSR érdekében, a Rossmann érdekében?

Gigler Anita:
A Rossmann vállalatnak több, mint 200 üzlete van Magyarországon és így közel 1500 főt foglalkoztatunk és 200 kismamánk van. Így nagyon sok munkatárshoz eljut a CSR tevékenységünk és az eladókon keresztül akár a vevőkhöz is.  Nagy lépés volt a cég életében, hogy 2011-ben az üzleti koncepció frissítésével együtt létrejött egy HR osztály azzal a céllal, hogy a kollégák számára biztosítsa a klasszikus HR támogatást: a képzéseket, a szervezetfejlesztést és az új dolgozók kiválasztását. Így indultak el a szervezetfejlesztés területén olyan fontos folyamatok, mint például a dolgozói elégedettségmérés, az egyre bővülő tréningpaletta egyre bővülő célcsoportokkal, és a teljes cégre kiterjedő egészségprogramok. Lehetővé vált a nyitás a társadalom felé is, így tudtunk elkezdeni olyan témákkal foglalkozni, melyek a társadalmi felelősségvállalás témakörébe tartoznak. Mára cégünk részévé vált a karácsonyi cipősdoboz akció, a Mikulásfutás, mint kedvenc családi program.

Például  az évvégi Rossmann Mikulásfutáson egy nagyon komoly adománygyűjtést tartunk. A kollégáknak ilyenkor készül egy kis mikulásos kitűző, amivel felhívják a figyelmet az eseményre és így közel 3000 Mikulás futott együtt tavaly is Budapesten és közel 1000 gyermeknek tudtunk karácsonyi ajándékot adni.

CSR H.:
A mindennapi élet, életminőség, jóléthez a legszélesebb körben van köze egy kiskereskedelmi hálózatnak. Mennyire speciális ez a Rossmann esetében?

G.A..
Víziónkban az szerepel, hogy elérhető drogéria szeretnénk lenni. Ehhez igazodik az üzleti stratégiánk: az új boltok felkutatása, illetve a webshop is azt a célt szolgálja, hogy elérhető közelségben legyünk a legtöbb ember számra.
Az életminőséghez, a jóléthez hozzájárulnak a termékeink: büszkék vagyunk rá, hogy ki tudjuk szolgálni az egyre tudatosabb vásárlói igényeket. Ilyen szempontból emelném ki a natúr termékeket, a bio és reform élelmiszereket, a speciális ?mentes? termékeket, de ezzel szemben az is fontos, hogy saját márkás termékeink az árkategória miatt mindenki számára elérhetőek.

CSR H.:
Milyen célcsoportokat emeltek ki és miért a CSR szempontjából?

G.A.:
Az egészség/jóllét és a család témakör szorosan kapcsolható cégünkhöz. Eddigi CSR tevékenységeink is kötődnek mindehhez, s ezért a jövőben is szeretnék ebben az irányban haladni.
Két célcsoportot választottunk ki eddig. Büszkék vagyunk rá, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában úttörőnek számítunk az egyedi kiválasztási folyamatunk, illetve a megteremtett munkakörülmények miatt.
Mondhatjuk, hogy már nem kell keresnünk megváltozott munkaképességű dolgozókat, hanem ők keresnek minket.

A célcsoport választás a megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatban adott volt, mi abban tettünk mást, hogy olyan munkakört választottunk ki számukra, melyet gond nélkül el tudnak látni. Arra is figyeltünk minden egyes munkavállalónál, hogy olyan munkakörülményt biztosítsunk, mely egyénre szabott. A hozzájuk rendelt csoportvezető kollégánk elkötelezett abban, hogy a munkatársak jól érezzék magukat, és teljes értékű munkaerőnek számítsanak.

A másik célcsoportunk kapcsolódik cégünk profiljához: fontosak számunkra a kismamák, hiszen nagyon sok termékünk szól nekik: a kismamáknak és a babáknak. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kismamákkal intenzívebb kapcsolatot építünk ki. Ráadásul a szájhagyomány is megkülönbözteti a ?babás? és ?nem babás? boltokat, ami szó szerint azt jelenti, hogy mekkora az ott vásárló kismamák aránya.

Rossmann Ringató Liget a Gyerekszigeten.

Célunk, hogy ne csak a termékeinkkel, hanem egyéb szolgáltatásokkal, programokkal is segítsük a gyermeknevelést. Több éve sikeresen üzemeltetjük a védőnő-chatet, jelen vagyunk a Gyerekszigeten és együttműködünk a Ringató csapatával.

CSR H.:
Milyen irányba és eszközökkel szeretnék a fogyasztói kultúrát fejleszteni vállalati felelősség és fenntarthatóság tekintetében?

G.A.:
Jelen pillanatban még itt sok fejlesztésünk van folyamatban. Elindult egy olyan irány a vállalatunknál, hogy tudatosabban figyelünk a fenntarthatóságra a boltjainkban a : led-es világítás kialakítása, szelektív hulladékgyűjtés, napelemek használata és még az is felmerült, hogy a céges autó szabályzatot kiegészítjük a hibrid autók választásának a lehetőségével.

CSR H.:
Az új trendhez a digitális nomádok kultúrája kikerülhetetlen. Hogyan tudják ezt beilleszteni a CSR politikájukba?

G.A.:
Ahogyan más vállalatok, mi is igyekszünk a lehető legtöbb csatornán elérni az ügyfeleinket, legyen szó akár a vásárlókról, akár a potenciális jelöltekről.

Van Facebook oldalunk, melyen nagyon aktív például a védőnő chat szolgáltatásunk. Ezt a szolgáltatást mára kiegészítettünk más szakemberekkel is: már pszichológustól, gyógytornásztól is lehet tanácsot kérni, és készülünk tovább bővíteni a szakértők körét.

Webshopunk is igazi úttörő a drogéria piacon. Ezzel a szolgáltatással azokat a vásárlóinkat szeretnék segíteni, akiknek nehézséget okoz a nehezebb termékek cipelése, így itt is elsődleges célcsoport a kismamák, az idősek, de természetesen nagyon sokat vásárolnak a webshopunkon azok is, akiknek kevés az idejük a boltjainkba betérni.

CSR H.:
Hogyan illeszkedik egymáshoz a Rossmann Központ üzleti stratégiája és a magyar CSR?

G.A.:
Jelen pillanatban nincs szoros kapcsolatunk a németországi anyavállalattal. Megvan a szabadságunk, hogy magunk döntsünk a CSR stratégiánkról. Ennek nagyon nagy előnye, hogy a magyar Rossmann saját maga alakíthatja ki a CSR tervét és irányait.