Zöld. Házon belül.

576

Rolek_FerencA fenntarthatóság egyensúlyának kialakításában a gazdasági élet szereplőinek is részt kell venni. Bár a pénzügyi szektor nem tartozik a környezetkárosító iparágak közé, a ?zöld gondolat? a bankok életében is megjelent: egy innovatívabb, környezettudatosabb és alacsonyabb működési költségekkel járó megközelítést takar.
Ahhoz, hogy egy pénzügyi intézmény a külső érintettek (befektetők és ügyfelek, beszállítók) számára is zölddé, majd a későbbiekben fenntarthatóvá is váljon, első lépésként a belső működésében kell követnie a fenntarthatóság elveit, és lehetőség szerint a minimálisra csökkentenie a környezeti kockázatokat. Erre kitűnő példa a Budapest Bank belső zöld gyakorlata, amely 2013-ban nyert a CSR Hungary Díj Környezet – Zöld Kiválóság kategóriájában.
Mit tudott tenni házon belül a környezettudatosabb működésért a Budapest Bank? Megtudhatjuk dr. Rolek Ferenctől, a Budapest Bank Zrt. vezérigazgató-helyettesétől.

CSR Hungary:
Bármilyen új gondolkodásmód elterjesztéséhez lelkes, nyitott emberek, alkalmazottak szükségesek, akik elindítják az új folyamatokat. Nélkülük semmilyen zöld átalakulás nem indulhatott el még az Önök cégénél sem. Hogyan zajlott ez a Budapest Banknál?

Rolek Ferenc:
A zöld átalakulásunkat részben női munkatársainknak, a bankban működő Women?s Network (Nők a nőkért) hálózatunk környezetvédelem iránt elkötelezett tagjainak köszönhetjük. A hálózat oktatások, tréningek, szakmai programok, valamint kulturális szemléletváltás révén segíti a kolléganőinket karrierjük építésében, emellett teret biztosít különböző alulról jövő CSR kezdeményezéseknek is. Ezek egyike a 2011-ben indított Zöld Iroda Program, amely azzal a céllal jött létre, hogy a bank működése minél környezettudatosabbá váljék. Többek között e kezdeményezésnek is köszönhetően környezeti értékeink megóvása ma már belső működésünk alapvető célja, és sokat teszünk azért, hogy a nálunk dolgozókat is bevonjuk ökológiai lábnyomunk csökkentésébe. A környezetvédelemre vonatkozó elveket külön szabályrendszerben rögzítettük, és beépítettük oktatási anyagainkba is. A szemléletformálás különösen fontos számunkra, hiszen munkatársaink hazaviszik a Budapest Bank kultúráját, gondolkodásmódját, ezáltal tágabb környezetünkre is hatással vagyunk.

CSRH:
Mit tud tenni a mindennapokban, a belső környezettudatosabb működésért egy pénzügyi intézmény?

R. F.:
A környezeti terhelés mérséklésében kiemelt szerepet játszik a már említett ?Zöld Iroda? projektünk is, amelynek célja központi épületeink (budapesti székházunk, amelyben mintegy 1200 kollégánk dolgozik és a közel 800 főt foglalkoztató békéscsabai Bankműveleti Központunk) környezetre gyakorolt negatív hatásainak csökkentése. A projekt fókuszterületei közé tartozik a hulladékgazdálkodás javítása, illetve a víz- és áramfelhasználás csökkentése.
A technológiai korszerűsítések és környezetbarát megoldások alkalmazása terén jelentős eredményeket értünk el az elmúlt években: Békéscsabán például kialakítottunk egy digitalizációs központot, amelynek segítségével szinte teljesen papírmentessé tettük a Bankműveleti Központ működését. Korszerű videokonferencia-rendszerünknek köszönhetően pedig az üzleti célú utazások a legszükségesebb esetekre korlátozódnak.
E célok megvalósítását, valamint a környezettudatos gondolkodásmód erősítését folyamatos kommunikációval ? tájékoztató anyagokkal, hírlevelekkel, plakátokkal, intranetes cikkekkel és dolgozói versenyekkel is segítjük, amelyek kidolgozásában fontos szerepet kap önkéntes munkatársainkból szerveződött Zöld Iroda Csapatunk. Az ötfős csapat egész évben tanácsadással és tájékoztatással hívja fel a munkatársak figyelmét a környezetvédelem egyre égetőbbé váló kérdéseire.

CSRH:
Milyen adatokkal tudják alátámasztani a környezeti terhelés csökkentését?

R. F.:
Az elmúlt két évben korszerűsítettük a világítást a fiókhálózatban és a budapesti központban, elsősorban jelenlét-érzékelős LED fényforrások telepítésével. Ennek is köszönhetően 2012-ben körülbelül 85 háztartás évi energiafogyasztását takarítottuk meg 2010-hez képest. Energiafelhasználásunk 2011-ben és 2012-ben is 5,5%-kal mérséklődött az előző évhez képest, azaz két év alatt 11%-os csökkenést értünk el. A világítási rendszer fejlesztése a fiókhálózatban tovább folytatódik, és 2013-ban a békéscsabai központban is kidolgoztuk az erre vonatkozó terveket. A víztakarékosságra is figyelmet fordítunk: erre a mosdókban elhelyezett matricákkal és az épületekben kiragasztott plakátokkal is felhívjuk kollégáink figyelmét. Vízfelhasználásunk 2011-2012 során 1700 m3-rel mérséklődött, ami körülbelül 14 háztartás éves vízfogyasztását jelenti. 2012-ben a ballonos ivóvíz-szolgáltatásról áttértünk a vízhálózatra csatlakoztatható rendszerre.

CSRH:
Hogyan tovább a belső zöld átalakulás után?

R. F.:
A környezettudatosság a fenntartható gazdaság sarkalatos pontja. Így a belső munkakörnyezetünk ?zöldebbé tétele? után a következő lépés az, hogy a bankon belül megvalósult zöld szemléletet közvetítsük külső környezetünk felé is. Ennek egyik lépéseként ügyfeleinknek javasoljuk, hogy papíralapú számlakivonat helyett igényeljenek elektronikus folyószámla-kivonatot. Szintén ide tartozik, hogy kínálunk olyan személyi kölcsönt is, amelyet a lakás energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni. Természetesen a környezetvédelem olyan terület, ahol mindig lesz tennivaló, mindenki számára akad még bőven feladat.