A fenntartható divat jövője is a körforgásos gazdaságban van

1133
Fenntartható divat

A körforgásos gazdaság minden iparágat kihívások elé állít. Így a divatot is. Történelmileg a divatiparban a változások mindig is gyors ütemben haladtak. A tervezők minden évszakban a világ minden tájáról kifutópályákon mutatják be legújabb kollekcióikat. Mindig jön egy újabb és újabb trend. Ezek a tendenciák tükröződnek az couture házaktól az áruház-állványokig.  Sok fogyasztó hajlamos arra, hogy amint megjelenik az új divatnak megfelelő ruhák, kellékek, akkor szekrényében mindent kicserél az új trendnek megfelelően.

Megváltoztak a fogyasztók kiadási, vásárlási szokásai

A Covid19 világjárvány egy kis megállásra, szünetre és újraértékelésre kényszerített minket. A fogyasztók is jobban átgondolják kiadási és fogyasztási szokásaikat. Ez magában foglalja a vásárlások gyakoriságának és minőségének értékelését. Az emberek olyan ruhákat keresnek, amelyek hosszabb ideig tartanak.

A körkörös gazdaság nyereség, mind a fogyasztók, mind a környezet és a vállalatok számára. . A kör alakú rendszerek csökkentik a környezetet romboló hulladékok, káros anyagok és üvegházhatású gázok kibocsátását. Miközben lehetővé teszik a vállalatok számára az erőforrás-felhasználás optimalizálását annak biztosítása érdekében, hogy költséghatékonyabban működjenek, és eredményesen teljesítsenek.
A fogyasztók a körforgásos gazdaság előnyeire is számon tarthatnak: pl. ha teljes mértékben kihasználják a vásárolt ruházatot, és nem dobják el őket néhány használat után.

Az Ellen MacArthur Alapítvány újabb úttörő kezdeményezést vezet be egy olyan „kör alakú” divatgazdaság létrehozása érdekében, amely minimalizálja a hulladékot, a szennyeződést és a szükségtelen erőforráskiadásokat.

Becslések szerint évente több mint 460 milliárd dollárt pazarolnak azok a fogyasztók, akik nem képesek hatékonyan felhasználni a megvásárolt ruháikat. Ez sok pénz, amely visszakerülhet a pénztárcáinkba és hatékonyabban irányítható át hasznosabb, értékesebb dolgok felé. 

Fenntartható divat- fenntartható szövetek

Tudjuk, hogy az ipar arra törekszik, hogy megfeleljen a fogyasztóknak. Mivel a márkák és a tervezők a divat jövőjét navigálják, ideje mérlegelni az innovációt az anyagkiválasztásban a tartósabb stílusok érdekében. A szövetválasztás kulcsfontosságú mozgatórugója lehet a fenntarthatóságnak. Az upstream és downstream folyamatokban egyaránt. És ezek mind a körkörös (körforgásos) gazdasághoz vezethetnek. 

A DuPont Biomaterials olyan valódi megoldásokat kínál, amelyek hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz. A biomatermékek egyedülálló szerepének kell játszaniuk ruháink megújuló és fenntarthatóbbá tételében. A Sorona®, nagyteljesítményű rost, amely 37% növényi alapanyagból készül. A világ egyik legnépszerűbb márkájának ruházatában kulcsfontosságú alkotóelem, és kiváló teljesítményi tulajdonságai máris átalakítják azt, ahogy a ruházati társaságok gondolkodnak a megújuló energiáról.

A bioanyagok nem az elmúlt időszak „zöld, de rosszul teljesítő” termékei. A Sorona és más a piacon található bioalapú megoldások bizonyítékként szolgálnak arra, hogy a megújuló és fenntartható összetevők és rendszerek nem csak használhatóak, hanem jövedelmezőek is lehetnek. Sőt kulcsfontosságú tényezők lesznek a körforgásos gazdaságba történő gyors és sikeres áttérésben. 
A Sorona szálakat használó szövetek részben bioalapú opciót adnak a tervezőknek és a márkáknak, amelyek tartósak, elképesztő kézérzetük van és alacsonyabb a környezeti lábnyomuk. Ezenkívül a ruházati cikkek élettartama végén a Sorona újrahasznosítható. Annak érdekében, hogy megerősítsék támogatását a tervezők és a márkák számára, bevezették az új közös szövet szövet tanúsítási programjukat. Az ezzel a tanúsítvánnyal rendelkezőknél biztosítják, hogy a szövetek egyedülálló molekuláris lábnyommal rendelkezzenek a részben növényi alapú Sorona polimerrel. Valamint megfelelnek a Soronára érvényes  minőségi előírásoknak. Ideértve a páratlan lágyságot, a tartós nyújtási teljesítményt és a tartósságot. 

A gyorsan működő divatgazdasággal párhuzamosan folyamatosan működő textil- és ruházati üzemek üvegházhatású gázkibocsátása elképesztő. 1,2 milliárd tonnát tett ki évente, és a ruházat előállításához használt káros vegyi anyagok és anyagok a vízbe és a levegőbe is bekerülnek. Ezeknek a környezeti hatásoknak a mértéke globálisan szinten hatalmas.